Page 41 - Hyvä Elämä 8/2021
P. 41
Arjan silakkarullat
6 HENKILÖLLE
1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
1 tl suolaa
1 nippu tilliä
Haudutusliemi:
4 dl vettä
1 dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
10 rouhittua maustepippuria
1 laakerinlehti
1 (puna)sipuli viipaleina
tillinvarsia
Fileoi silakat ja poista niistä selkäevät.
Levitä fileet voipaperin päälle nahkapuo-
li alaspäin.
Ripottele niille suolaa ja hienonnettua
tilliä.
Kääri fileet rullalle ja lado laakeaan kannel-
liseen kattilaan (tai posliinikulhoon) vierivi-
ereen.
Mittaa haudutusliemen ainekset kasa-
Arjan silakkarullat tuovat kotimaisen kalan joulun herkuksi. riin ja kiehauta. Kaada liemi kuumana rullien
päälle. Liemen tulee peittää rullat.
Nosta kattilan päälle kansi ja siirrä kattila
puisen leikkuulaudan päälle.
Anna rullien kypsyä jäähtyvässä nesteessä
tai siirrä kattila liedelle ja anna rullien hautua
miedolla lämmöllä 6-8 minuuttia.
Nosta kattila pois liedeltä ja anna rullien
jäähtyä liemessä.
Punajuuret
Haselbackan tapaan
4 ANNOSTA
8 punajuurta
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
50 g piparkakkuja
50 g voita
1 rkl siirappia
Punajuuret Haselbackan tapaan sopivat joulupöytään.
Pese punajuuret huolellisesti. Keitä punajuu-
pia ohjeita ovat kaikki perinteiset jouluruoat, ret pehmeäksi. Kuori jäähtyneet punajuuret.
erityisesti lanttulaatikko ja kinkun valmista- Leikkaa kanta tasaiseksi, niin, että punajuu-
minen, kertoo Soljanlahti. ret pysyvät pystyssä.
Hänen mukaansa on vaikeaa sano, onko Leikkaa pieniä viiltoja punajuureen mel-
mikään jouluruoka kokenut suosiossaan hii- kein pohjaan saakka, vieri viereen. Nosta pu-
pumista. najuuret voideltuun uunivuokaan.
– Veikkaisin, että lipeäkala saattaa olla täl- Ripottele punajuurten päälle suola, musta-
lainen ruokalaji. Myös maakuntaperinteiset pippuri ja murskatut piparkakut. Sulata voi.
ruoat ovat saattaneet joutua tekemään tilaa Sekoita joukkoon siirappi. Valuta voi-siirappi-
joulupöydän niin kovin runsaalle tarjonnalle. seos punajuurten päälle.
Kotimaista ruokaa suositaan jouluna ja haluai- Paista punajuuria 225-asteisessa uunissa
sinkin kannustaa nauttimaan erityisesti ko- noin 15 minuuttia.
timaisesta kalasta ja herneistä, kiteyttää Sol-
janlahti. HE
Hyvä Elämä 41!