Page 41 - Hyvä Elämä 8/2021
P. 41

Arjan silakkarullat


                                                                  6 HENKILÖLLE
                                                                    1 kg silakoita tai 600 g silakkafileitä
                                                                    1 tl suolaa
                                                                    1 nippu tilliä
                                                                    Haudutusliemi:
                                                                    4 dl vettä
                                                                    1 dl väkiviinaetikkaa
                                                                    1 dl sokeria
                                                                    1 tl suolaa
                                                                    10 rouhittua maustepippuria
                                                                    1 laakerinlehti
                                                                    1 (puna)sipuli viipaleina
                                                                    tillinvarsia

                                                                  Fileoi silakat ja poista niistä selkäevät.
                                                                    Levitä fileet voipaperin päälle nahkapuo-
                                                                  li alaspäin.
                                                                    Ripottele niille suolaa ja hienonnettua
                                                                  tilliä.
                                                                    Kääri fileet rullalle ja lado laakeaan kannel-
                                                                  liseen kattilaan (tai posliinikulhoon) vierivi-
                                                                  ereen.
                                                                    Mittaa haudutusliemen ainekset kasa-
             Arjan silakkarullat tuovat kotimaisen kalan joulun herkuksi.  riin ja kiehauta. Kaada liemi kuumana rullien
                                                                  päälle. Liemen tulee peittää rullat.
                                                                    Nosta kattilan päälle kansi ja siirrä kattila
                                                                  puisen leikkuulaudan päälle.
                                                                    Anna rullien kypsyä jäähtyvässä nesteessä
                                                                  tai siirrä kattila liedelle ja anna rullien hautua
                                                                  miedolla lämmöllä 6-8 minuuttia.
                                                                    Nosta kattila pois liedeltä ja anna rullien
                                                                  jäähtyä liemessä.


                                                                  Punajuuret
                                                                  Haselbackan tapaan


                                                                  4 ANNOSTA
                                                                    8 punajuurta
                                                                    1 tl suolaa
                                                                    0,5 tl mustapippuria
                                                                    50 g piparkakkuja
                                                                    50 g voita
                                                                    1 rkl siirappia
             Punajuuret Haselbackan tapaan sopivat joulupöytään.
                                                                  Pese punajuuret huolellisesti. Keitä punajuu-
                        pia ohjeita ovat kaikki perinteiset jouluruoat,   ret pehmeäksi. Kuori jäähtyneet punajuuret.
                        erityisesti lanttulaatikko ja kinkun valmista-  Leikkaa kanta tasaiseksi, niin, että punajuu-
                        minen, kertoo Soljanlahti.                ret pysyvät pystyssä.
                           Hänen mukaansa on vaikeaa sano, onko     Leikkaa pieniä viiltoja punajuureen mel-
                        mikään jouluruoka kokenut suosiossaan hii-  kein pohjaan saakka, vieri viereen. Nosta pu-
                        pumista.                                  najuuret voideltuun uunivuokaan.
                           –  Veikkaisin, että lipeäkala saattaa olla täl-  Ripottele punajuurten päälle suola, musta-
                        lainen ruokalaji. Myös maakuntaperinteiset   pippuri ja murskatut piparkakut. Sulata voi.
                        ruoat ovat saattaneet joutua tekemään tilaa   Sekoita joukkoon siirappi. Valuta voi-siirappi-
                        joulupöydän niin kovin runsaalle tarjonnalle.   seos punajuurten päälle.
                        Kotimaista ruokaa suositaan jouluna ja haluai-  Paista punajuuria 225-asteisessa uunissa
                        sinkin kannustaa nauttimaan erityisesti ko-  noin 15 minuuttia.
                        timaisesta kalasta ja herneistä, kiteyttää Sol-
                        janlahti. HE


                                                                                                       Hyvä Elämä  41!
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46