Jokaisen ihmisen kohtaaminen arvokkaana. Yhdenvertaisuuteen perustuva, hierarkiton toiminta. Ilo. Näin kiteyttää Ulla Partanen Helsingissä Malmin seurakunnan Tapulin seurakuntakodilla toimivan vapaaehtoisryhmän arvot.

– Kaiken perustana vapaaehtoistoiminnassa on lähimmäisenrakkaus, hän korostaa.

Tapulin seurakuntakodin vapaaehtoistyöntekijäjoukko koostuu kahdestatoista aktiivista. Maanantaisin he järjestävät aamupäivän puolitoistatuntisen, kello 11-12.30 kestävän kohtaamisen, jossa jaetaan hävikkiruokaa ja on tarjoilua. Jokaisen jaettavan hävikkiruokapussin ja kaikki tarjottavat he kokoavat ja valmistavat itse osin lahjoituksina saaduista aineksista.

– Saamamme hävikkiruoan määrä on harmittavasti vähentynyt, kun myös kaupat ovat alkaneet myydä sitä, vaikka tarvitsijoita on selkeästi kaiken aikaa enemmän, Partanen sanoo.

Kerran kuukaudessa Tapulin seurakuntakodin vapaaehtoiset valmistavat aterian aamupäiväkohtaamiseen, kerran kuukaudessa on puuro ja kahdesti kuukaudessa voileipäkahvit. Eräänä toimintamuotona on kirjallisuuspiirin kokoontuminen. Joulun alla on kolmen ruokalajin jouluateria pöytiintarjoiltuna.

Yleensä joka kerta seurakuntakodin täyttää satakunta osanottajaa. Silloin tällöin on tarjolla maksutta mukaansatempaavaa ohjelmaa.

– Esimerkiksi kevätkauden päätöstilaisuudessa Hoivapelimanni Elina soitti haitarimusiikkia, ja oopperakuorolaisistakin koostunut kuoro lauloi ja johti yhteislaulua. Teimme tilaisuuteen lauluvihkosen, joten kaikkien oli helppo pysyä mukana. Yhteislaulumme alkoi Säkkijärven polkalla ja päättyi Suvivirteen, hymyilee Partanen.

Heinäkuun Tapulin seurakunnan vapaaehtoistyö oli kesätauolla. Kesäkahvila toimi ulkona koko kesän. Syyskuussa alkaa taas maanantaitoiminta.

Merkityksellisyydestä motivaatio

Vapaaehtoistyössä Partanen korostaa ennen kaikkea sitä iloa, mitä yhdessä toisten hyväksi tehty työ antaa.

– Yhteisö, jossa vapaaehtoistyötä tekee, on erittäin tärkeä ainakin itselleni. Jotta vapaaehtoistyötä jaksaa tehdä, täytyy siitä itse myös saada henkisesti, ja yhteisen tekemisen tulee olla antoisaa. Merkityksellisyys sytyttää vahvan sisäisen motivaation.

– Valtavan suuri, sydäntä lämmittävä palkinto on, kun esimerkiksi maanantaitapaamissa huomaa, että pitkään eristäytynyt ihminen tulee toisenkin kerran. Toisella kerralla hän jo tervehtii, kolmannella kerralla saattaa jatkaa juttua, Partanen kertoo.

Tapulin seurakuntakodin vapaaehtoistyöntekijät ovat oivaltaneet työnsä arvon.

– Kehumme itseämme vuolaastikin tekemästämme vapaaehtoistyöstä.

Partanen painottaa, että jokainen vapaaehtoistyöhetki on oppimistilanne:

– Menikö hyvin? Jatketaanko näin? Vapaaehtoisten on tärkeä avoimesti tarkastella omaa toimintaansa. Ryhmän hioutuminen tiiviiksi joukoksi, joka pystyy toimimaan tehokkaasti yhteistä arvopohjasta käsin, on aina pitkä oppimisprosessi. Se vaatii jokaiselta vahvaa sitoutumista, Partanen pohtii ryhmädynamiikan lainalaisuuksia.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 5/2024!

HE2

Ulla Partasen mielestä vapaaehtoistoiminta on enemmän elämänasenne kuin teko. Häntä harmittaa, että Helsingin seurakuntayhtymä aikoo sulkea ensi vuoden keväällä myös Tapulin seurakuntakodin.