Kinnaksessa on mukana 25 aktiivista naista ja neljä miestä, tilanteiden vaihdellessa enemmänkin. Joukossa on muutama työikäinen nainen, suurin osa on eläkeläisiä. Suru ja hätä ukrainalaisten puolesta on kaikkien yhteinen. Vapaaehtoistyö antaa mahdollisuuden käyttää omia avujaan yhteisön hyväksi. Yhdessä tekemisestä syntyy myös iloa, joka voimaannuttaa.
– Taustalla on vaikea asia, jota ei voi käsitellä muuten, kuin tekemällä jotakin hyödyllistä. Myös eri maista saapuneet kiintiöpakolaiset ovat avustustyömme kohteita, kertoo toimintaryhmän käytännön koordinaattori Päivi Veikkolainen.
– Vapaaehtoistyön sisältö syntyy tarpeesta, josta me saamme tiedon pakolaistyön koordinaattorilta tai asiakkailtamme. Sitten katsomme yhdessä pystymmekö osallistumaan siihen.
Tavaraa rintamalle
Kinnas on kahden vuoden ajan lähettänyt Ukrainan armeijalle erilaista tavaraa.
– Työkaluja, lapioita ja kirveitä sekä vaatteita. Vanhoista lakanoista ryhdyimme tekemään sidetarpeita. Puhdas lakana riittää, steriili sen ei tarvitse olla. Revimme lakanat liuskoiksi ja käärimme ne rullalle. Teemme sidetarvikepaketteja maastokäyttöön. Jos käy huonosti, saa taskussa olevasta siteestä ensiavun. Juoksuhautakynttilöitä opettelimme myös tekemään, Veikkolainen kertoo.
Se miten tavarat saadaan perille Ukrainaan on välillä monimutkainen vyyhti.
– Mutta aina jostakin tulee tieto, että auto on lähdössä. Meilltä on kaksi-kolme luottokuljettajaa. Sitten neuvotellaan, mitä he ottavat kyytiin, mihin se menee ja mikä on meidän osuutemme kuljetuskustannuksista.
– Yhden pakettiautokyydin hinta Ukrainaan on 950 euroa. Usein meidän osuutemme on laivamatkan hinta, 250-350 euroa tai polttoaineet. Saamme kuljetuskustannukset kasaan yhteistyössä.
Kahden vuoden aikana Kinnas on lähettänyt Ukrainaan reilut 30 pakettiautollista tavaraa.
– Kuljetukset saadaan perille Ukrainaan Puolan kautta. Vaikka tarve rintamalla olisi suuri, ei siviilejä päästetä sinne apua viemään. Uusin Kinnaksen yhteistyökontakti on Suomen Ukraina yhdistys, joilla on jatkuvia vientimatkoja Ukrainaan.
– Olemme vieneet tavaraa pääkaupunkiseudulle, josta ne lastataan rekkoihin. Niiden rahoitukseen meidän ei ole tarvinnut osallistua.
Erityisesti Ukrainassa on pulaa lääkkeistä ja sairaalatarvikkeista. Sotainvalideilla tulee olemaanmonenlaisia tarpeita pitkään. Sodan päättymisen jälkeen tarvitaan apua maan jälleenrakentamisessa.
– Minulle itselleni on oppina se, miten varsinkin Ruotsi auttoi Suomea kymmenkunta vuotta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen vuodesta 1944 lähtien. Samoin Yhdysvallat ja Tanska. Niinä aikoina syntyi muun muassa pohjoismainen ystävyyskuntaketju. Ukrainan kanssa yhteistyötä ei ole sodan keskellä riittävästi organisoitu. Käytäntö on kirjavaa, usein pitää selvittää, mihin mitäkin viedään.