Pelkäämme monenlaisia asioita: pimeää, hyljätyksi tulemista, yksinäisyyttä, sairautta, hämähäkkejä, muita ihmisiä, esiintymistä, korkeita tai ahtaita paikkoja. Voimme alitajuisesti pelätä hyviäkin asioita, kuten menestystä tai rakkautta. Erilaiset neuroosit ja fobiat ovat myös pelkoja kahvikuppineuroosista korkeanpaikankammoon.
– Käytännössä ihminen voi pelätä melkeinpä mitä tahansa. Osa peloista on täysin irrationaalisia. Se, että pelkää jotakin, ei ole ihmisen omaa syytä. Kukaan ei valitse pelätä, koska pelot eivät ole rationaalisen mielen valintoja, toteaa espoolainen Mind coach – stressinhallintavalmentaja Emili Osara.
Järkisyyt olla pelkäämättä eivät auta pelkäävää.
– Pelot ovat hyvin todellisia niitä kokeville, eikä kenenkään pelkoja ole syytä vähätellä. Empaattinen ja ymmärtäväinen suhtautuminen luo pelkäävälle kaivattua turvallisuutta.
Osara sanoo, että pelkääjän on tärkeää ymmärtää, että kaikilla ihmisillä on pelon aiheita, niiden kanssa ei tarvitse olla yksin, eikä peloissa ole mitään hävettävää.
Estää ja lamauttaa
Voimakas pelko voi estää pääsemästä eteenpäin elämässä. Jos ihmisellä on vaikkapa syvä riittämättömyyden tunne, hän ei välttämättä uskalla toivoa itselleen hyviä asioita.
– Ihminen kokee, ettei koskaan riitä mihinkään. Hyvät tilaisuudet saattavat mennä ohi, kun hän ei uskalla tarttua niihin. Pettymysten pelossa hän voi torpedoida omia mahdollisuuksiaan, toteaa Osara.
Pelko voi lamauttaa. Lamautuminen voi tapahtua esiintymistilanteessa, vaikkapa pitäessä esitelmää tai työhaastattelussa. Silloin pää lyö tyhjää, eikä ihminen saa sanottua haluamiaan asioita.
– Eräs asiakkaani pelkäsi työpaikan palavereissa esittää mielipiteitään, vaikka hänellä oli hyviä kehittämisideoita.
Parisuhteissa on tavallista pelkoon perustuva kommunikaation puute.
– Ilmaisun vaikeus voi huonontaa suh-detta, jos parisuhteessa toinen tai molemmat pelkäävät kertoa tunteitaan ja tarpeitaan toiselle. Myös sosiaalisen elämän pelot vaikuttavat laaja-alaisesti sekä vapaa-aikana että työelämässä.
Erilaisia tilanteitakin pelätään.
– Joku voi tykätä matkustamisesta, muttei uskalla matkustaa lentopelon vuoksi. Toinen voi vältellä hammaslääkäriin menemistä, koska pelkää kipua. Sosiaalisten tilanteiden pelko voi eristää ja tehdä ihmisestä yksinäisen, Osara listaa.