Vuonna 2015 Piia Vähäsalo ja Pasi Siipola ostivat kreivi Pietari Brahen vuonna 1649 kaupankäynnin edistämiseksi Pohjois-Pohjanmaalle, Perämeren rannikolle perustamasta Raahesta historiallisen Langin kartanon rakennukset sekä rajanaapurina olevan merikapteeni Himangan talon, jossa he asuvat. Raahe paikkakuntana oli tuttu. Pasi Siipola on syntyisin Raahesta, Piia Vähäsalo Sievistä Keski-Pohjanmaalta.
Kartanon alkuperäisistä rakennuksista on säilynyt tähän päivään saakka Langin päärakennus, alakartano, kivimakasiini, vaakahuone ja aitta. Vanhimmat rakennukset ovat yli 200 vuotta vanhoja. Langin kartanossa toimi legendaarinen Langin Kauppahuone. Langin kartanokokonaisuutta alettiin rakentaa heti vuonna 1810 Raahessa riehuneen paljon jälkeen,joka tuhosi kaksi kolmasosaa kaupungin rakennuksista. Rakennusten hirret tuotiin jäätä pitkin Ruotsin puolelta. Vuonna 1811 rakennetussa alakartanossa ja vuonna 1812 rakennetussa pääkartanossa on pinta-alaa yhteensä tuhannen neliön verran.
– Vuodesta 2016 alkaen olemme kunnostaneet rakennuksia vanhaa kunnioittaen. Langin Kauppahuoneen historia imaisi meidät mukaansa. Erityisesti minua ihastutti kauppias Johan Langin tyttärentytär Sofia, joka oli 1840-luvulla Raahessa varsinainen voimanainen. Vakuutuimme, että haluamme ryhtyä kertomaan Langin Kauppahuoneen ja Langin perheen sekä purjelaiva-aikakauden kultaisten vuosien tarinoita remontoiden ja sisustaen, Vähäsalo kertoo.
Pekkatori, jonka varrella Langin Kauppahuone sijaitsee, on kulttuurihistoriallisesti ja kansainvälisestikin arvokas. Raahen palon jälkeen, vuonna 1811 rakennettu, 1800- luvun puuklassismia edustava Pekkatori tehtiin Gustaf Odenwallin kaavan mukaisesti kaupungin kaupan ja hallinnon keskukseksi. Aukiota ympäröi seitsemän asuintonttia. Torin äärelle monet Raahen valtasuvuista rakensivat kotinsa.
– Tämä italialaisen renessanssin ihanteiden mukainen, umpikulmainen torikokonaisuus on säilynyt poikkeuksellisen yhtenäisenä. Suomalaisten puukaupunkien toreista Pekkatori on parhaiten säilynyt, Vähäsalo kertoo.
Aikamatkalla 1800-luvulla
Langin alakartanossa tehtiin kauppaa vuodesta 1811 lähtien vuoteen 1934 saakka Johan Langin nimissä.
– Johan Lang Oy:n liiketoiminta päättyi konkurssiin vuonna 1934, mutta sen merkitystä Raahen ja lähialueen kehittymiselle toiminnan päättyminen konkurssiin ei himmennä, Vähäsalo painottaa.
Alakartanon Vähäsalo ja Siipola kunnostivat elämykselliseksi, 1800-luvun kauppahuoneeksi. Siellä palvelee kahvila, puoti, talon kööki, saleja ja hotellihuoneita. Langin talo eli varsinainen päärakennus rakennettiin aikoinaan kauppiasperheen kodiksi. Siellä oli patruunin ja puukhollarin työhuoneet, joissa tehtiin tukkukauppaa ympäri Suomen ja koko maailman. Nykyään päärakennuksessa sijaitsee kolme hotellihuonetta, Vähäsalon suunnittelemien Utua-nahkalaukkujen showroom-myymälä ja suunnittelutoimisto sekä Langin juhlatiloista Iso sali.
Kunnostustyössä oli apuna hirsikorjauksen ammattilaisia. Urakkaa riitti. Rakennukset olivat huonossa kunnossa. Katot vuotivat ja lattioista pilkisti maa.
– 1970-luvulla kaupungin omistuksessa ollessa esimerkiksi alakartanon hirsirunkoon oli aukotettu runsaasti ikkunoita. Niitä paikkasimme. Onneksi kaupungin varastoista löytyi vielä alkuperäisiä Langin alakartanon rakennusosia.
Kunnostetuissa rakennuksissa sisustus, kuten tapetit, taulut, huonekalut, matot, ikkunaverhot ja valaisimet sekä pöytätekstiilit, astiastot kahvi- ja teeserviiseineen sekä ruokailuvälineet tarinnallistavat Langin Kauppahuoneen aikakautta.
– Moni tuo meille astiastoja, jotka saavat kahvilassamme ja ravintolassamme jatkaa elämäänsä, Vähäsalo kertoo.