Terveellinen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on paras valinta meille kaikille. Reumasairauksista kärsiville runsaalla, välimerentyyppisellä kasvisten käytöllä on todettu olevan edullisia vaikutuksia oireisiin. Myös monet nivelrikkoiset kokevat saavansa ruokavaliolla helpotusta kipuihin.

– Ruokavalion koostamisessa kannattaa lähteä liikkeelle perinteisestä ruokakolmiosta, toteaa ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

– Mikään ruoka-aine ei ole täysin kielletty. Mutta on ruokia, joita meidän on hyvä syödä päivittäin ja jopa monta kertaa päivässä, ja sitten on sellaisia ruokia, joita on hyvä syödä vain harvoin. Reumalääkkeet voivat kuitenkin aiheuttaa erityistarpeita ravitsemukseen.

Schwab tekee yliopistossa tutkimusta ja vastaa ravitsemusterapeuttien koulutuksesta. Hän tekee muutamana päivänä viikossa myös potilastyötä Kuopion yliopistollisessa sairaalassa.

Runsaasti kasviksia

Kasviksia, marjoja ja hedelmiä tarvitsemme, koska niissä on runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Suositus on vähintään puoli kiloa päivässä, eli noin 5-6 oman kourallisen verran. Siitä määrästä toisen puolen olisi hyvä olla hedelmiä ja marjoja ja toinen puoli kasviksia, eli juureksia ja vihanneksia. Niitä voi käyttää leivällä, ruuissa tai salaattina.

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että joka kerta, kun syödään, syötäisiin jossain muodossa myös jotakin kasvista tai hedelmää. Tähän ei lasketa sokerisia hilloja tai mehuja.

– Aamulla voi viipaloida tomaattia leivän päälle, lounasaikaan vaikka porkkanaraastetta tai hernettä ja porkkanaa keitettynä. Jos on pata- tai keittoruokaa, niissä onkin jo itsessään kasviksia. Välipalalla voi olla vaikka omena, ja sitten päivällisaikaan salaatti lämpimän ruuan lisukkeena, ja iltapalalla marja-annos vaikka jogurtin tai rahkan kanssa. Näillä alkaa tulla puoli kiloa täyteen.

Täysjyväviljaa vähällä suolalla

Viljavalmisteista suositellaan täysjyväviljaa, josta saadaan runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita.

– Viljan vitamiinit ja kivennäisaineet ovat hiukan erilaisia kuin kasviksissa, marjoissa ja hedelmissä, joten siksi ruokavaliossa pitää olla molempia, sanoo Schwab.

Naisille suositus on noin kuusi annosta ja miehille noin yhdeksän annosta päivässä. Yksi annos on noin 30 grammaan eli suunnilleen keskikokoinen leipäviipale.

Suositus on käyttää täysjyväleipää, jossa on kuitua vähintään kuusi grammaa sadassa grammassa. Jos tuotteessa on sydänmerkki, silloin siinä on varmuudella riittävästi kuitua ja riittävän vähän suolaa.

– Leipä on yksittäisistä elintarvikkeista suurin suolan lähde, joten sen suolapitoisuuteen kannattaa todella kiinnittää huomiota.

– Hyviä täysjyvän lähteitä ovat täysjyvähiutaleista tai jauhoista tehdyt puurot, yksi lautasellinen on jo kaksi annosta.

Täysjyväriisi, täysjyväpasta, ohrahelmet ja spelttirouheet keitettyinä sopivat lounaan lisukkeeksi. Näissä yksi desi on yksi annos.

Muroissa puoli desiä on yksi annos.

– Eli jos aamiaisella on lautasellinen puuroa ja lounaalla desi keitettyä täysjyväpastaa, niistä tulee kolme annosta. Silloin jää naiselle vielä kolme leipäviipaletta miehelle kuusi.

Mysleissä ja muroissa on tärkeää kiinnittää huomiota rasvan, sokerin ja suolan määrään.

– Erityisesti tässä tuoteryhmässä sydänmerkki ohjaa oikeisiin valintoihin. Eli jos käyttää säännöllisesti muroja tai mysliä, kannattaa valita sydänmerkittyjä tuotteita.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 1/2024!

HE5

Terveellinen, runsaasti kasviksia sisältävä ruokavalio on paras valinta kaikille ihmisille.