Ratatouille on vihannesmuhennos, joka kuuluu kaakkois-Ranskassa sijaitsevan Provencen välimerelliseen keittiöön. Ratatouille voidaan nauttia sekä kuumana että kylmänä, ja se tarjoillaan joko lisukkeena taikka riisin, perunoiden tai leivän kera nautittavana pääruokana. Herkullisesta kasvishöystöstä on reseptejä ja muunnoksia varmasti yhtä paljon kuin tekijöitäkin. Perus raaka-aineet ovat kuitenkin samat: tomaatti, paprika, munakoiso, kesäkurpitsa maustettuna yrteillä ja valkosipulilla. Kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

Suomalaisten kasvisten käyttö on edelleen vähäistä, 14 prosenttia miehistä ja 22 prosenttia naisista syö riittävästi kasviksia. (Finnravinto 2017).

Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen rohkaisee suomalaisia lisäämään kasviksia ruokavalioonsa erityisesti kesällä. Sesonkikasviksia on nyt runsaasti saatavilla ja niiden hinta on edullinen – syitä suosia niitä siis riittää.

– Kesä on täydellinen aika tehdä ruokavaliosta kasvipainotteisempi. Sesongin kasviksia saa nyt edullisesti, ja ne tuovat väriä ja makua lautaselle, sanoo Tuovinen.

Kesäkausi tuo mukanaan runsaan valikoiman kotimaisia kasviksia juhannuksesta pitkälle syksyyn. Kotimaisuus on monelle tärkeä tekijä, ja nyt voimme nauttia kotimaisista kasviksista tuoreimmillaan.

Helppoa ja vastuullista

– Kotimaiset kasvikset ovat nyt parhaimmillaan, ja ne maistuvat upeilta. Grilliin saa uusia makuelämyksiä erilaisilla kasviksilla, kuten kuten kaaleilla tai hedelmillä. Hampurilaisen väliin voi paistaa esimerkiksi mustapapupihvit, jotka valmistuvat itse tehden, kertoo Tuovinen.

Kasvikset ovat kätevä valinta mökkiruokailuun, koska ne eivät aina vaadi kylmäsäilytystä. Näin ollen ne säilyvät hyvin pienissä kylmäsäilytystiloissa tai viileässä paikassa ulkona.

– Kesällä on tarkoitus nauttia ruoasta ja yhdessäolosta. Kasvikset sopivat tähän täydellisesti, sillä ne ovat helppoja käyttää ja sopivat kaikille. Erilaiset kasvisruoat tekevät kesän juhlista ja arjesta vaivattomia ja herkullisia, Tuovinen jatkaa.

Ruoantuotannon ympäristövaikutuksia on vähennettävä, ja kasvivoittoinen ruokailu on avain kestävään ruokavalioon. Kasvisten, kasviproteiinien ja täysjyväviljan runsas käyttö edistää sekä terveyttä että ympäristön hyvinvointia.

– Ruokamurros on tulossa, ja ruokavaliomme muuttuu väistämättä kasvipohjaisemmaksi. Martat tarjoavat runsaasti vinkkejä ja reseptejä, joiden avulla on helppo tehdä parempia ruokavalintoja, sanoo Tuovinen.

Martat kannustavat kaikkia suomalaisia hyödyntämään kesän runsasta kasvisvalikoimaa ja nauttimaan maukkaasta, terveellisestä ja kestävästä ruuasta.