Helsingin Aikuisopisto järjestää vuodessa noin 1 300 kurssia.
– Seniorikurssit täyttyvät yleensä hyvin nopeasti. Monelle opiskelu on elämänmittainen harrastus ja he osallistuvat kursseille jo työelämässä ollessaankin. Kun he siirtyvät eläkkeelle, opiskelu jatkuu seniorikursseilla, sanoo Helsingin aikuisopiston rehtori Anne Leinonen.
– Hyväkuntoisten senioreiden määrä on kasvanut, mikä näkyy meillä siinä, että opiskelijat jatkavat entistä pitempään. Aktiiviset opiskelijat ovat laaja-alaisia ja saattavat käydä kursseja laidasta laitaan. He ovat kuuluneet samoihin ryhmiin vuosikausia ja ovat oppineet tuntemaan toisensa opiskelujen kautta. Päivän päätteeksi he saattavat lähteä yhdessä esimerkiksi syömään ja voivat viettää muutenkin vapaa-aikaa samassa seurassa. Opiskelu on siinä mielessä myös sosiaalinen tapahtuma.
Kielet ovat kestosuosikkeja kaikissa ikäluokissa. Seniorit suosivat erityisesti liikunta-, taide– ja kielikursseja. Kielikursseista seniorit valitsevat useinmiten englannin tai saksan.
– Moni seniori haluaa ylläpitää kielitaitoaan, minkä vuoksi he valitsevat vanhan tutun kielen. Tosin on niitäkin, jotka alkavat opiskella kokonaan uutta kieltä. Pilatekseen ja kuntoiluun liittyville kursseille on aina kysyntää.
– Seniorit haluavat nimenomaan päiväkursseja, jotka sopivat aika harvoin työssäkäyville. Seniorit eivät iltakursseja juurikaan valitse ja heille kurssin pitää loppua viimeistään varhaisiltapäivällä. Iltakursseilla käy vähemmän eläkeläisiä, osalla saattaa olla arkuutta liikkua ulkosalla kovin myöhään.
Opiskelijana seniori on tunnollinen ja ahkera.
– Ikä ei ole oppimisen este. Senioreilla on motivaatio korkealla ja he tekevät kotiläksynsä todella hyvin.
Senioreille räätälöityjä kursseja
Helsingin Aikuisopisto kursseista muutama kymmenen on tarkoitettu senioreille. Ikäraja on 63 vuotta, muttei se täysin ehdoton ole. Seniorit osallistuvat innokkaasti muillekin kuin seniorikursseille.
– Saamme senioreille suunnattua opintosetelirahaa opetushallitukselta. Opetushallituksen myöntämä vuosittainen avustus on aika pieni verrattuna senioreiden määrään. Sillä saamme kuitenkin alennettua tiettyjen kurssien hintoja hieman. Avustus kohdennetaan maahanmuuttajiin ja senioreille. Kaikkiin kursseihin sitä ei voi ulottaa, ja muutenkin pitää miettiä ne kurssit, joista avustuksesta on eniten hyötyä.
Suosituimmat kurssit täyttyvät jopa päivässä.
– Seniorit ovat tämän tiedostaneet ja valmiina verkossa sormet näppäimillä, kun ilmoittautuminen alkaa. Toki kursseille voi ilmoittautua paikan päällä ja silloin pitää varautua muutaman tunnin jonotukseen. Ihmiset ovat oppineet tämän aika hyvin. Oven takana on ilmoittautumisaamuna jono.
Lisäkursseja Aikuisopisto ei Leinosen mukaan voi aina järjestää, vaikka kysyntää niille saattaisi riittääkin.
– Osin kyse on tiloista mutta myös opettajien saatavuudesta. Meillä on opiskelutiloja kahdessa eri osoitteessa. Opettajat ovat tuntipettajia, jotka saattavat opettaa muuallakin, eivätkä he pysty tekemään ylimääräisiä tunteja. Pyrimme kuitenkin järjestämään suosittuja koulutuksia enemmän, jotta kaikki halukkaat mahtuisivat ryhmiin. Esimerkiksi senioribaletti ja seniorijumpat täyttyvät nopeasti, ja olemme järjestäneet niihin lisäryhmiä.
Vuosittain aikuisopiston kurssitarjonta muuttuu jonkin verran.
– Kurssien vaihtuvuus on 200-300 kurssin luokkaa vuodessa. Kursseja tulee ja menee kysynnän mukaan. Ensi syksynä uutuutena ovat muun muassa kissanhoidonkurssi, thai-kielen alkeet samoin kuin erilaiset liikuntaan liittyvät kurssit kuten uudet tanssit. Syksyn uutena seniorikurssina on seniori-mindfulness– ja vapaus kirjoittaa-kurssi.