Suomalaisen miehen terveiden elinvuosien odote on kymmenisen vuotta lyhempi kuin ruotsalaisilla.

Säännölliseen liikuntaan, hyviin sosiaalisiin suhteisiin, terveelliseen ravintoon ja riittävään uneen liittyvillä eväillä saa ennaltaehkäistyä jo monta vaivaa ja terveysriskiä.

– Loppujen lopuksi kyse on paljolti viitseliäisyydestä. Miehen ei tarvitse ryhtyä suuriin muutoksiin ainakaan äkkiä. Pienetkin askeleet riittävät aluksi, sanoo liikuntalääketieteen erikoislääkäri, dosentti Jarmo Karpakka, 65.

Keskivartalon lihavuus ja vatsakkuus kertoo sisäelimien ympärille kertyneestä rasvasta. Etenkin miehillä vatsakkuus yleistyy iän myötä. Toinen suuri terveysriski on edelleen liiallinen alkoholikäyttö sekä tupakointi. Alkoholi kasvattaa tapaturmariskiä ja monesti vaikuttaa myös pari- ja muihin sosiaalisiin suhteisiin, joiden takia voi syntyä lisää ongelmia.

– Sisäelinten ympärille kertyvä rasva aiheuttaa elimistön matala-asteista tulehdusta ja usein myös metabolisen oireyhtymän. Tuo oireyhtymä oli esimerkiksi omassa nuoruudessani käytännössä tuntematon käsite. Oireyhtymään kuuluu viisi löydöstä, joista kolmen toteaminen potilaassa tarkoittaa oireyhtymän olemassaoloa.

Kakkostyypin diabetes, kohonnut verenpaine, korkea triglyseridiarvo ja matala hyvä HDL-kolesteroli sekä vyötärön ympärysmitan kasvu yli sataan senttiin ovat niitä löydöksiä, joista pitää olla jo huolissaan.

– Kun itse opiskelin lääkäriksi, vyötärölihavuutta ei osattu pitää merkittävänä terveysriskinä, mutta tänä päivänä se on todella sellainen.

Karpakan mukaan metabolinen oireyhtymä on usein salakavala.

– Olen aika monen miehen kuullut sanovan, että he tuntevat itsensä täysin terveiksi. Elimistö tottuu esimerkiksi korkeaan verenpaineeseen, koska se kohoaa yleensä hyvin hitaasti. Sama koskee muutoksia sokeriaineenvaihdunnassa. Hoitamattomana tila voi konkretisoitua niin sanotusti päätepysäkillä, kun sydän- tai aivoinfarkti iskee yllättäen.

– Vyötärön lihavuudella on yhteys myös uniapneaan. Vaikka lihavuus on uniapnean merkittävin riskitekijä, uniapneasta kärsivistä noin kolmasosa on normaalipainoisia. Huolestuttavaa on, että 80–90 prosenttia uniapneapotilaista ei tiedä sairastavansa sitä.

Lue lisää Hyvä Elämä -lehden numerosta 6/2023!