Hämeenlinnalainen Pirkko Kämäri, 66, jäi eläkkeelle vuosi sitten Espoon kaupungin palveluksesta. Kämäri ehti olla töissä fysioterapeuttina kolmisenkymmentä vuotta ja ja sen lisäksi viimeiset kahdeksan vuotta täysipäiväisenä terveyspalveluiden työsuojeluvaltuutettuna.
Pirkko jäi eläkkeelle muutamaa viikkoa ennen kuin täytti 65 vuotta. Hän teki töitä vähän pitempään kuin varsinainen eläkeikä edellytti.
– Työnantaja järjesti meille eläköityville kaksipäiväisen valmennuksen, jossa perehdyttiin muun muassa siihen, mitä eläköityminen taloudellisesti merkitsee ja miten ylipäätään eläköitymisprosessi etenee. Saimme vertaistukea kokemusasiantuntijan perehdytyksessä. Aikaisemmin eläköitynyt henkilö kertoi omista kokemuksistaan ja antoi vinkkejä, kertoo Pirkko.
Hänellä oli suurena etuna ja tukena myös puoliso Arvi Kämäri, 67, jolla oli kokemusta eläkkeellä olosta muutaman vuoden ajalta.
Ihminen tottuu uuteen elämärytmiin, mutta hyvät vinkit tekevät eläköitymisestä vähintään helpompaa. Vertaistuen neuvoista oli apua.
– Ehkä paras neuvo oli, ettei eläkkeelle kannata kasata ennakkoon liikaa esimerkiksi harrastuksia tai muuta ajankulua. Jollei kaikkea jaksa tehdä, tulee vain pettymyksiä. Eläkkeellä kannattaa nukkua työvuosien väsymys pois ja antaa harrastusten ikäänkuin löytää itsensä. Aikatauluttamisesta voi luopua, mutta tiettyä päivärytmiä on hyvä pitää yllä. Loppujen lopuksi kyse on oikeasta asenteesta.
Kiirettä ei tarvitse pitää
Työelämässä Pirkko Kämärin arki oli tiukasti aikataulutettuna.
– Fysioterapeuttina otin vastaan keskimäärin kahdeksan asiakasta päivässä riippuen erilaisten ryhmien määrästä. Se oli aika tavalla minuuttipeliä. Työmatkaa oli kolmisenkymmentä kilometriä yhteen suuntaan, joten siinäkin meni oma aikansa. Iltaisinkin oli omat aikataulunsa. Huomaan edelleen joskus aikatauluttavani arkea hieman liikaa, vaikkei siihen ole enää suurta tarvetta.
Vapaus merkitsee, että jokaisen päivän voi ainakin periaatteessa suunnitella mieleisekseen.
– Päivärytmiin kuuluvat ruuanlaitot ja itse käyn viikoittain kuntosalilla, vesijumpassa tai muuten vain uimahallissa. Mieheni käy aamuisin lenkillä tai kuntosalilla keleistä riippumatta.
Kun ruuat on laitettu ja kuntoiltu, voi loppupäivän kuluttaa lukemiseen tai käsitöihin. Kiirettä ei ole mihinkään, eikä mitään ole pakko tehdä vain tekemisen takia tai sen takia on joskus päättänyt jotakin tehdä.