Riittävä D-vitamiinin saanti vähentää tulehdusta ja huolehtii vastustuskyvystä. Virallisten saantisuositusten mukaiset määrät riittävät harvoille.
D-vitamiinin merkitys immuunijärjestelmän toiminnalle on ymmärretty laajemmin vasta viime vuosina.
– Silti monille lääkäreille tuli yllätyksenä D-vitamiinin vaikutus vastustuskykyyn, kun D-vitamiinia mainostettiin Lääkärisanomissa, kertoo elintarviketieteiden maisteri Katja Saarikoski.
D-vitamiini osallistuu moneen prosessiin kehossa.
– Se edistää kalsiumin ja fosforin imeytymistä, huolehtii veren kalsiumtasosta, vaikuttaa luuston ja hampaiden terveyteen, pitää lihaksia kunnossa ja osallistuu solujen jakautumisprosessiin, Saarikoski luettelee.
Perinteisesti ajatellaan, että aurinko on paras D-vitamiinin lähde. Suomessa auringonvalo ei Saarikosken mukaan kuitenkaan riitä, sillä pimeä aika syksystä kevääseen on niin pitkä.
– Nykyisin D-vitamiinia lisätään elintarvikkeisiin, erityisesti maitotuotteisiin ja levitteisiin. Silti kymmenkunta tutkimusta kertoo, ettei ravinnosta saatava D-vitamiini riitä, Saarikoski paljastaa.
Rasvainen kala on niin ikään yksi D-vitamiinin lähde, mutta Saarikoski kertoo, että sitä pitäisi syödä päivittäin, jotta se riittäisi turvaamaan D-vitamiinin saannin.
– Huomion arvoista on myös se, että D-vitamiinin saantisuositus on sama suomalaiselle ja espanjalaiselle, vaikka auringonvaloa saadaan kovin eri määrä, Saarikoski pohtii.
Yksilöllinen tarve
Suomalaiset saantisuositukset D-vitamiinin osalta ovat 10 μg/vrk ja yli 75-vuotiaille 20 μg/vrk.
– Iän myötä D-vitamiinin hyödyntäminen kehossa heikkenee, siksi iäkkäät tarvitsevat enemmän. Lisäksi jos kehossa on paljon rasvakerrosta, tulisi käyttää isompia annoksia D-vitamiinia, sillä se varastoituu rasvaan, ja jotain pitäisi riittää myös kehon toimintoihin, Saarikoski kertoo.
Hän pohtii, että saantisuositukset on annettu oletetun tarpeen mukaan. Tutkimukset kuitenkin viittaavat siihen, että D-vitamiinia tarvittaisiin saantisuosituksiin nähden kymmenkertainen määrä, jotta siitä olisi hyötyä vastustuskyvylle.
– Kannattaa lisäksi katsoa, minkälaisen valmisteen valitsee. Kaupan ja apteekin hyllyillä on pitkä valikoima erilaisia D-vitamiinivalmisteita. Kuivat tabletit kannattaa jättää hyllyyn, sillä D-vitamiini on rasvaliukoinen. Parhaiten imeytyvät oliiviöljykapselit, Saarikoski neuvoo.